Wie zijn we

Wie zijn we

Concerto d’Amsterdam is een barokorkest dat puur en eerlijk musiceert. De musici geloven in de kracht van de muziek en doen geen concessies in de programmering. Het orkest voert de partituren getrouw en oprecht uit om zo het publiek een onvergetelijke muzikale avond bezorgen. Daarbij staat de schoonheid van de composities centraal. Door de muziek voor zichzelf te laten spreken levert Concerto d’Amsterdam een bijdrage aan onthaasting en bezinning van de luisteraar, als ontsnapping aan de hectiek van alle dag.

Concerto d’Amsterdam werd opgericht in 1991 en is sinds vele jaren actief op de Nederlandse en buitenlandse podia, zowel in eigen programma’s als in samenwerking met koren. Het orkest bestaat uit een groep gedreven musici die zich hebben gespecialiseerd in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. De focus ligt op muzikale hoogtepunten uit de zeventiende en achttiende eeuw en de musici spelen op instrumenten uit die tijd of kopieën daarvan. Naast het standaardrepertoire werkt Concerto d’Amsterdam ook regelmatig mee aan operaproducties op bijzondere locaties en aan uitvoeringen van moderne muziek voor authentieke instrumenten.

Concerto d’Amsterdam bestaat uit een vaste groep musici die de organisatie in eigen hand heeft. Afhankelijk van het programma wisselt het orkest van samenstelling: van een klein ensemble met een paar strijkers en een continuo-groep tot aan een klassiek orkest met een grote strijkersbezetting aangevuld met blaasinstrumenten en slagwerk.
Sinds 2012 is de Italiaan Stefano Rossi concertmeester van Concerto d’Amsterdam. Deze virtuoze barokviolist opereert als primus inter pares. Hij voert het orkest aan en geeft leiding met zijn meeslepende en communicatieve vioolspel, maar tegelijkertijd is hij net als alle andere musici onderdeel van een collectief. Iedereen is voortdurend met elkaar verwikkeld in de muzikale dialoog.

paukenist violist organist en zinkspeler violist fluitist fagottist